Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Ostale vijesti Skupština Medžlisa Mostar: Protekla godina u poslovanju bila je stabilna

Skupština Medžlisa Mostar: Protekla godina u poslovanju bila je stabilna

Skupština Medžlisa Mostar: Protekla godina u poslovanju bila je stabilna
Skupština Medžlisa IZ-e Mostar na sjednici održanoj 18.2.2016. g. jednoglasno je usvojila izvještaj o radu Izvršnog odbora Medžlisa i usvojila plan rada za tekuću godinu. Sjednici Skupštine od 65 izabranih zastupnika prisustvovalo je njih 52.

Izvještaj o radu vjersko prosvjetne služne obrazložio je glavni imam Medžlis IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić referirajući se posebno na segmente odgojno obrazovnog  rada te na poboljšanje održavanja mektepske nastave, rada Info-servisa za mlade, K.E.C. „Sehara“, džematskog volonterizma i dosljednijoj praksi izvršavanja vjerskih obaveza. Među ostvarene rezultate ef. Cikotić je svrstao adaptaciju dershane Karađoz-begove medrese za potrebe mekteba, veliku zainteresiranost djece za uključenje u rad karate sekcije te izuzetno povoljan ambijent korištenja vakufske infrastrukture Medžlisa Mostar. „Centar za učenje Kur'ana nastavu organizira na tri punkta i u budućnosti će imati vrlo važnu ulogu s obzirom da je i osnovan kao ustanova za nadgradnju vjerske pouke u kojem će djeca, koja pokažu dobre rezultate, imati priliku da pod stručnim nadzorom i mentorstvom Kur'an uče napamet. Info servis za mlade intenzivirao je saradnju sa našim srednjoškolcima s namjerom da se u naše programe za mlade uključi što veći broj omladine. Namjera nam je da pri svakom džematu organiziramo omladinske organizacije kako bi i na taj način našoj omladini pomogli u izgradnji zdrave i moralno odgojene ličnosti“, pored ostalog istakao je ef. Cikotić. Govoreći o utjecajima paralelnih tumačenja islama on je pozvao zastupnike da urade što više, svako u svom domenu, na jačanju džemata i jačanju zajednice što je, kako je kazao, najbolji odgovor na sve izazove koji dolaze sa strane.

Protekla godina u poslovanju Medžlisa IZ-e Mostar bila je stabilna, sve obaveze, shodno zakonskim propisima, prema uposlenicima i subjektima s kojima je Medžlis poslovao su izvršene na vrijeme, istakao je predsjednika IO Ramiz Jelovac. „Poslovanje Medžlisa usmjereno je na obezbjeđenje uslova za rad i organiziranje vjerskog života. I stoga očekujemo od imama da budu svjesni svoje misijske zadaće u radu, jer ona često podrazumijeva veliku društvenu odgovornost i teško je ograničavati radnim vremenom“, kazao je Jelovac. Medžlis je, shodno zahtjevima vremena, u protekloj godini izvršio izmjene pravilnika u organizacionoj šemi. Finansijsko poslovanje podijeljeno je u tri segmenta, prihode od članarine, prihode od vakufa i prihode od turizma. Govoreći o zaštiti vakufske imovine Jelovac je prokomentirao neke historijske činjenice, kada okolnosti niti finansijske mogućnosti nimalo nisu bile naklonjene, te s tim u vezi predložio da se od ostvarenih prihoda, iz svakog vakufa, na ime amortizacije i eventualne popravke izdvajaju određeni procenti novca.

U diskusijama skupštinski zastupnici su skrenuli pažnju na konkretne i uopćene projekte u okviru džemata te na društveno socijalni položaj imama u društvu.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je čestitao Izvršnom odboru na postignutim rezultatima. Obraćajući se zastupnicima pozvao ih je na otvoren i transparenata dijalog u cilju poboljšanja i unaprjeđenje ukupnog ambijenta za rad Islamske zajednice. „Medžlis Islamske zajednice Mostar i Islamska zajednica u Mostaru su mnogo više od onog što se podrazumijeva pod vjerskom zajednicom. „Odgovornost i teret kojeg nosi ovaj saziv Medžlisa je u cjelini veliki i stoga čestitam predsjedniku Jelovcu, službama Medžlisa i kolegama imamima za sve ono što rade  kako bi zajednica bila na visini historijskog zadataka. Međutim, ovi dobri rezultati, koju su ostvareni, u isto vrijeme, i obavezuju. Izazova pred kojim stoji naše društvo je jako puno i zato se ne možemo i ne smijemo zatvarati samo na okvire planova i izvještaja. Živimo u vrijeme permanentne krize  i zato tu krizu trebamo gledati i kao našu šansu da se trudimo, radimo i ostvarujemo što više dobra“, kazao je mutija. Pozvao je kolege imame, skupštinske zastupnike da čuvaju jedinstvo Islamske zajednice poštivajući njene organe, sistem rada, pravne procedure i reda koji je ustanovljen u Islamskoj zajednici. „Islamska zajednica živi slobodu i nemojte dozvoliti da bilo ko ugrozi tu slobodu“, poručio je muftija Dedović. 

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.