Fri12032021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel

Čuhovići

cuhovici2
cuhovici zvekusa prenj

U najranijim turskim izvorima ovo naselje nalazimo pod nešto izmijenjenim imenom – Čukovići. Džamija u Čuhovićima podignuta je sredstvima i radom džematlija oko 1930. godine. Na džamiji su periodično po potrebama vršene popravke.

Imami u ovoj džamiji bili su: Zejnil ef. Trešnjo, hodža Jelovac, Ahmed ef. Bandić, Uzeir ef. Bandić i današnji imam Džemail ef. Delić.

U neposrednoj blizini Čuhovića, na lokalitetu Blaca, planina Zvekuša, nalaze se ostaci građevine koja je, kako predaja kaže, nekad bila džamija. Međutim, osim upečatljivog detalja u zidu porušene građevine koji upućuje na to da bi mogao biti mihrab nekadašnje džamije, te muslimanskog stanovništva koje se u popisima iz osmanskog vremena tu pojavljuje, druge pisane izvore nisam našao.

 

U Čuhovićima su po popisu 1991. godine živjela 164 Bošnjaka. Danas ih ima jedva četrdesetak sa stalnim mjestom stanovanja u Čuhovićima.

Prezimena u Čuhovićima: Čajić, Čomor, Ćukas, Delić, Hebibović, Trešnjo. Moguće je da sam neka prezimena ispustio, ako njihovih nosilaca danas nema da žive u Čuhovićima.