Fri12032021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Glavičine Džemat Glavičine - opis

Džemat Glavičine - opis

glavicine 01
glavicine 02
glavicine 03
glavicine 04

Glavičine ili Polje Bijela naseljeno je većim dijelom Bošnjacima iz Grušče, župskih sela i drugih mjesta općine Konjic. Džamija u Glavičinama je izgrađena 1988. godine. U ratu je bila dosta oštećena, ali su oštećenja nakon rata, otklonjena. Dodatni radovi na džamiji izvršeni su 2008, kad je izgrađena i abdesthana uz džamiju.

 

 

  

Imam u ovom džematu je Mumin ef. Vrače. Prije nije bilo zvanično postavljenog imama u ovom džematu a imamsku dužnost, uglavnom uz ramazan obavljali su Mesud ef. Džajić, Esad ef. Bajić i dr..


U Bijeloj je prema popisu iz 1991. godine živjelo 166 Bošnjaka, a u Glavičinama (Polje Bijela) 961.Danas na području Glavičina i Bijele živi oko 1.540 Bošnjaka.


Malo je prezimena na području općine Konjic, a da neko od njenih nosilaca danas ne živi u Glavičinama, što vidimo iz popisa prezimena.


Prezimena na području Glavičina i Bijele: Arnaut, Bajić, Banda, Behrem, Biber, Bubalo, Bulić, Ćatić, Ćesir, Ćibo, Ćišo, Ćosić, Daut, Dedić, Delić, Džajić, Eminović, Faladžić, Fišić, Gakić, Granulo, Habibija, Hadžajlija, Halilović, Hamzić, Hebibović, Hejub, Hero, Inejetović, Jablić, Jahić, Jazvin, Jugović, Kalatak, Kašić, Košpo, Kraljučić, Krnjić, Landžo, Lavić, Macić (najbrojniji) Madžak, Maksumić, Masleša, Memić, Moro, Mrndžić, Mujić, Muslimić, Nezirević, Novalić, Pajić, Pirija, Podrum, Potur, Prevljak, Ramić, Rustić, Sadiković, Sakić, Smajić, Šahinović, Šljivo, Špago, Šunj, Tabak, Tinjak, Tucaković, Veljković, te jedna porodica Vrača i Žetica.

VIDEO O DŽAMIJI U GLAVIČINAMA I BIJELOJ MOŽETE POGLEDATI OVDJE