Fri12032021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Kruščica Solakova Kula

Solakova Kula

Solakova Kula nalazi se kilometar južno od Kruščice. Prošlost ovog naselja vezana je za ličnost nekog Solaka (značenje riječi solak je „ljevak“). U prošla vremena se pod ovim imenom podrazumijevao izvježban strijelac koji je bio vješt rukovati lukom i strijelom s obje ruke. Spahija Solak Skender i sin mu Hasan posjedovali su 1574. godine čifluk (posjed) u Goranima, a u to doba su stanovali na Selu, oko pet kilometara sjeverno od Gorana, gdje je neki njihov predak polovinom XVIII stoljeća sagradio kulu od pet katova, pa ovo mjesto od tada umjesto Selo nosi naziv Sola-kova Kula. Mesdžid – Solakova Kula

Prema narodnom predanju, kula je podignuta oko 1578. godine, a Solak koji ju je gradio imao je u ovom kraju velike posjede i neograničenu vlast. Priča se da su padine ispod njegove kule pa sve do Neretvice nekada bile zasađene vinovom lozom.

Kula je bila građena od tesanog i lomljenog kamena i za bazu je imala pravougaonik sa stranicama 5,5 x 5 metara. U prizemlju kule nalazila se tamnica, koja je dobrim dijelom bila smještena u zemlji. Na kuli su se nalazila samo jedna vrata i to na prvom katu južnog zida. Bila su građena na ćemer i bila visoka 1,65 m. Svaki boj (kat) je bio visok 1,9 m, pa je kula s prizemljem bila visoka 11,4 metara. Solak je doveo vodu do svoje kule iz daljine od dva i po sahata hoda s Hodina, najboljeg vrela u ovom kraju.

Ne zna se kako je Solak skončao svoj život, ali najvjerovatnije je umro daleko od ovih krajeva, čim nema nikakve predaje niti biljega o tome. Predaja kaže da iza sebe nije ostavio muških potomaka pa su njegov ogromni imetak naslijedile njegove kćeri. Veliki dio njegove imovine danas se nalazi u posjedu Dura, pa se može zaključiti ili da su bili rod, ili da se neko od Dura oženio Solakovom kćerkom.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner