Fri12032021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Spiljani Dubočani

Dubočani

Selo Dubočani smješteno je na desnoj obali rijeke Rakitnice (desne pritoke Neretve) nekoliko kilometara od njenog ušća u Neretvu. Naziv su mu dali starosjedioci prema ishodištu njihovih predaka iz plemena Kričke, koji su tu doselili iz sela Dubočica (danas u oblasti Pljevlja u Republici Crnoj Gori).

Zanimljiv zapis o ovom selu nalazimo kod fra Petra Bakule, koji u Schematismus topographico-historicus Custodiae provincialis et vicariatus Appostolicci in Hercegovine, pro anno domini 1867. piše: „U Dubočanima porodica Helež, koja bijaše posljednji sljedbenik bogumilske zanesenosti, prigrlila je islam prije nekoliko godina.“ Ova je porodica potom uzela prezime Elezović i zadržala ga do današnjih dana.

Dubočani se u turskim popisima spominju veoma rano, već 1477. godine. U Dubočanima je 1937. godine izgrađen mesdžid. Prije deset godina je zbog dotrajalosti uklonjen, a 2009. počeli su radovi na njegovoj obnovi. Prilikom obnove na krovu mesdžida izgrađena je i mala munara. Imamsku dužnost u ovom mesdžidu skoro čitav svoj životni vijek obavlja Arif ef. Macić. Po popisu iz 1991. godine u Dubočanima je bilo 145 Bošnjaka.

dubocani1

 

dubocani2