Fri09242021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Adis ef. Hebibović

Hutbe

Šta je nama Kur'an

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in.

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i čestite ashabe, kao i na sve sljedbenike Poslanikovog puta/Sunneta do Sudnjeg dana.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob i Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet/na ahiret noseći šehadet u našim srcima i potvrđujući ga našim djelima, amin!

Danas ćemo, ako Bog da, govoriti o temi “Šta je nama Kur’an?”

Svi smo mi muslimani. Svi vjerujemo da je Kur’an Allahova objava. Znamo da je naša vjera nezamisliva bez Kur’ana. Uzvišeni Allah nam je na samom početku Kur’ana, u “Elif-Lam-Mim,” svima nama dobro znanom ajetu rekao: فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ “U njemu (Kur’anu) je uputa svima onima koji su Allaha svjesni” (El-Bekare, 2).

Islam je vjera koja je vezana za djelo. Ono što kažemo djelom moramo posvjedočiti. Na mnogo mjesta u Kur’anu se, na različite načine, u istom ajetu govori o “onima koji vjeruju i dobra djela čine!” U većinu muslimanskih kuća kada uđemo, između ostalog možemo primijetiti da postoji Kur’an. Često je i umotan u peškir ili neku krpu. To je jako lijepo jer nam govori o našem odnosu prema njemu. On, Kur’an, je više od knjige. Međutim, obično nam služi kao ukras. Na njemu se i prašina nataloži. Uzme se samo onda kada detaljno čistimo ili krečimo. A vjernik takav luksuz sebi ne dopušta. Koliko se mi, draga braćo, družimo s Kur’anom?

Koliko nas se potrudilo da nauči arapsko pismo? Ili, koliko često čitamo njegov prevod?

Kur’an, a to mu i samo ime govori, je Knjiga koja se uči. On je Knjiga koja se čita. Vjernik je osoba koja stalno ide naprijed. Onaj ko zna harfove treba redovno da uči Kur’an, da nauči neki odlomak, suru. Onaj ko ne zna harfove, treba se potruditi da to promijeni i savlada ih. Ako ne znamo harfove barem čitajmo kur’anski prevod. Danas je vrijeme kada smo se otuđili jedni od drugih. Danas upadamo u razne krize. Pravi razlog je što smo se otuđili od Kur’ana. Udaljili smo se od Izvora. Daleko smo od upute. Na nama je da to ispravimo! Naša vjernička obaveza je da se s Kur’anom družimo. Napravimo sebi raspored, plan. U svakom danu postoji trenutak kada smo slobodni. Taj kapital iskoristimo za Kur’an. Zažaliti nećemo, a sigurno ćemo puno dobiti. Naime, jedan od alima/učenjaka je držao predavanje u udruženju za gluhonijeme osobe uz pomoć znakovnog prevodioca.

Nakon nekoliko ajeta koje je proučio tokom predavanja, dobar broj njih je počeo da PLAČE a ostalima su oči bile crvene. To je Kur'an i Njegova veličina. Allahu nije ništa slično, tako ni Njegovom Govoru nije ništa slično. Iz ovog primjera, najbolje razumijemo kur'anski ajet:

لوْ أَنزَلْنَا هَـٰذَا الْقُرْآنَ عَلَىٰ جَبَلٍ لَّرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْيَةِ اللَّـهِ ۚ وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

"Da ovaj Kur’an kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allahom raspalo. Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili.” (El-Hašr, 21).

Draga braćo. Ne dopustimo da nam Kur’an bude samo ukras koji krasi naše police. Spustimo Plemeniti Kur’an sa njih. Sa Kur’anom ukrasimo naše živote. Napojimo naše duše sa tog nepresušnog Izvora. Kao krunu svih objava, Allah dž.š. je objavio Kur'an, Knjigu upute. Knjigu koja se ne može uporediti ni sa jednom drugom knjigom. Oduvijek su nam učielji u školi govorili da je ¨knjiga najbolji prijatelj¨ ali zamislimo kakav nam je tek prijatelj Allahova Knjiga. Knjiga koju kada god otvorimo u njoj nađemo odgovore na svako pitanje i rješenje za svako stanje u kojem se nalazimo. Naš Gospodar nas poznaje mnogo bolje nego što mi sebe poznajemo. Zna prirodu čovjeka i njegove slabosti. U Knjizi koju je objavio opisao je najbolje čovjeka kao biće sa mnogo negativnih svojstava. Štaviše, čovjek u Kur'anu niti na jednom mjestu nije spomenut po pozitivnom svojstvu, osim vjernika. Onih koji slijede uputu, onih koji slijede Kur'an. Allah dž.š. u Kur'anu kaže: ¨Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju - neće zalutati i neće nesrećan biti. A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje - taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepa oživjeti.¨ (Ta-Ha, 123-124).

Molimo Allaha Dragog da nam druženje s Kur’anom omili, da slijedimo Njegovu uputu i da uvijek budemo na Pravom putu, amin!

Hutba: I NE RECI IM NI UH!

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i čestite ashabe.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob i Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet/ahiret noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga svojim djelima, amin ja Rabbe-l-‘alemin!

Ko je roditelj? Pitanje koje je postavljeno grupi magistranata na jednom univerzitetu. Većina magistranata dali su uobičajene odgovore, osim jednog. Samo jedan odgovor na postavljeno pitanje – šta je i ko je roditelj – zadivio je profesora i izazvao suze u njegovim očima. Student je svojim odgovorom na ovo pitanje ostavio sve bez teksta.

Evo njegovog odogovora. ”Roditelj – u ranom djetinjstvu obučeš njegove cipele i osjetiš koliko su njegove cipele velike, a koliko su tvoja stopala mala. Staviš njegove naočale na svoje oči i osjetiš posebnu veličinu i gordost. Obučeš njegov kaput i osjetiš strahopoštovanje i dostojanstvo. Naumpadne ti neka bezvezna stvar i tražiš od njega da ti je donese ili kupi i on to učini sa najvećom radošću i pobrine se da ti to donese bez traženja zahvalnosti. Vrati se kući s posla i sa osmijehom te privije uz svoje grudi, a ti ne znaš kako je proveo dan i koliko je poteškoća i problema imao u tom danu…. Danas, kada si odrastao, ne oblačiš njegove cipele, jer su stare i ne sviđaju ti se. Prezireš njegovu staru odjeću i stare stvari jer nisu po tvom ukusu. Svaki njegov govor upućen tebi doživljavaš kao ukor, a njegova pitanja o tvom stanju i životu doživljavaš kao miješanje u tvoje poslove, pa ti to smeta. Njegovo kretanje po kući stvara ti nelagodu, a od njegovog govora osjećaš gađenje. Kada zakasniš on se zabrine za tebe, pa te kritikuje kad se vratiš, a ti zbog toga osjećaš tjeskobu i poželiš da nije s tobom kako bi ti imao više slobode. Podižeš svoj glas prema njemu i nanosiš mu bol svojim odgovorima, a on šuti, ne iz straha, već iz ljubavi i spremnosti da ti toleriše i oprosti svaku pogrešku. Ti si do jučer zamuckivao u govoru i griješio u izgovoru slova, a on je tvoje greške sa osmijehom i radošću prihvatao. A ti se danas uzrujaš i osjećaš nelagodu zbog njegovih mnogobrojnih pitanja nakon što su mu, zbog starosti, oslabili i sluh i vid. Tvoj roditelj ti nikada nije poželio smrt, ni kad si bio mali, ni kad si porastao, a ti se nadaš njegovoj što skorijoj smrti, jer je postao smetnja tebi i onima oko tebe. Tvoj roditelj se brinuo o tebi kad si bio mali, i kad si porastao, i dok si se školovao, brinuo se o tebi u teškoći i lahkoći, u svakom stanju, pa uzvrati mu dobročinstvom barem u njegovoj starosti i bolesti.

Uzvišeni Allah je kazao:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيمًا

“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.”

وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

“Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!” (El-Isra 23-24)

Na nama je da budemo roditeljima uvijek poslušni, naravno, samo u halal stvarima.

Koliko islam pridaje važnost našem odnosu spram roditelja i obavezi našeg zahvaljivanja njima na svemu što su nam učinili, najbolje ilustrira hadis 'Abdullaha b. 'Amra, r.a, u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s, napominje: “Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova srdžba je u srdžbi roditelja!”

Jedan od uvjeta za ulazak u Džennet je dobročinstvo prema roditeljima. Poslanik islama, s.a.v.s, u brojnim predanjima nagovijestio je da će ulazak u Džennet biti usko vezan za naše poštivanje, respekt i dobročinstvo spram roditelja. Tako u prednju kojeg prenosi Ebu-d-Derda', r.a, kaže se da je čuo Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: “Roditelj je srednja vrata Dženneta, pa ako hoćeš pusti ih, a ako hoćeš sačuvaj ih!” Ebu Umame, r.a, prenosi da je neki čovjek upitao Vjerovjesnika, s.a.v.s: “Allahov Poslaniče, kakva je obaveza djeteta prema roditeljima?”, na što je on odgovorio: “Oni su ti i Džennet i Džehennem!” Sami biramo gdje ćemo, ili u Džennet ili u Džehennem!

Uzvišeni Bože pomozi nam da srednja vrata Dženneta otvorenim držimo, a ne de se džehennemskom vatrom pržimo! Amin!

Adis ef. Hebibović

Hutba: TIČE ME SE

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i čestite ashabe.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob i Poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet, na ahiret noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga svojim djelima, amin ja Rabbe-l-‘alemin!

Danas ćemo, ako Bog da, govoriti o temi koja je važna za svakog od nas. Danas govorimo o temi: TIČE ME SE!

Naime, bila jednom četvorica po imenu: Svako, Neko,  Bilo Ko i Niko.

Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svako je mislio da će ga Neko obaviti.

Bilo Ko je to mogao da učini, ali Niko nije htio.

Neko se zbog toga naljutio, jer je to bio posao za Svakoga.

A Svako je opet mislio da bi ga Bilo Ko mogao obaviti, no Niko nije shvatio da ga Neko ne želi obaviti.

Na kraju je Svako krivio Nekoga, jer Niko nije uradio ono što je mogao da uradi Bilo Ko.

Braćo, Neko, Svako, Bilo Ko i Niko su četiri imena koja mogu biti personifikacija svakog od nas, a mogu biti i personifikacija nas sviju zajedno.

Svako od nas je Neko, a može biti i Bilo Ko, kao što može biti i Niko. Ko će biti zavisi od njega samog!

Kad je potrebno odraditi nešto što svima treba, tada Svako misli da je to tuđa briga, da je Nekom drugom to preče.

I Svako od nas se osloni na Nekoga, a Bilo Ko od nas to može uraditi.

I na kraju, braćo, kad Niko ne uradi, tad mi svi krivimo Svakoga.

Svi su nam krivi, samo mi nismo, jer je nešto bilo svima preče nego nama samima.

Uzvišeni Allah kaže: أَنفُسَكُمْ عَلَيْكُمْ آمَنُواْ الَّذِينَ أَيُّهَا يَا

“O vjernici, brinite se o sebi;”  (El-Maide 105)

Draga braćo, naša je obaveza da se brinemo o sebi. Znamo da je čovjek društveno biće, on ne može sam. Isto kao što se brine o sebi mora se brinuti i za svoj džemat/zajednicu u kojoj živi. Niti jedna aktivnost koja se tiče džemata/zajednice, a i njega samog kao dijela tog džemata/zajednice ne može i ne smije proći a da on ne bude sudionik toga. Ne smijemo biti slijepi, ni nijemi niti gluhi na ono što se oko nas događa. Obaveza nam je da budemo aktivni, da učestvujemo, da smo brižni. Dužnost je da nas se stvari, prije svega džematske, TIČU.

Svako od nas želi da mu bude bolje, da njegovom džematu, zajednici bude bolje. Ali braćo, ne može biti bolje ni nama ni našoj zajednici ako mi ne radimo na tom putu. Moramo se društveno angažovati ako želimo napredak. U islamu se ističe važnost održavanja rodbinskih veza i komšijskih odnosa. To nije slučajno i nije bez razloga. Mi ne znamo šta nekoga muči, sa kakvim problemima se susreće ako prekinemo veze sa njim. Allah dž.š. je rekao: “Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih” (el-Bekare, 286). Mi nismo dužni da uradimo ono što je izvan naših mogućnosti, ali isto tako smo dužni i obavezni uraditi ono što je u našoj moći. Kada mi uradimo sve što je do nas Allah će nam pomoći i otkloniti prepreke na našem putu koje sami ne možemo ukloniti.

Sjetimo se priče sa početka hutbe. Svi smo mi NEKO. Zato, radimo na našem napretku kako bi ostali NEKO, da ne budemo NIKO! A da bi ostali NEKO mora da nas se TIČE, moramo svi dati svoj doprinos, moramo biti od akcije da ne gledamo neželjene reakcije!

Uzvišeni Bože, molimo TE pomozi nas na Putu dobra i učini nas od onih koji se brinu o sebi i svome džematu/zajdnici. Učini nas od onih kojih se stvari TIČU, amin!

Ne dopusti da dunjaluk vlada tobom - ti vladaj njime

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i čestite ashabe i sve sljedbenike Poslanikova puta/suneta do Sudnjeg dana.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob i Poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet, na ahiret noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga svojim djelima, amin ja Rabbe-l-‘alemin!

Danas ćemo, ako Bog da, govoriti o temi koja je veoma interesantna. Danas govorimo o temi: Ne dopusti da dunjaluk vlada tobom, ti vladaj njime!

Nebrojeno puta smo čuli, a i kazali da je vjera djelo. Neovisno čime čovjek u životu da se bavi, postoje određeni principi koji se moraju poštovati. Tu su naredbe koje moramo izvršavati. Postoje granice koje je Uzvišeni Allah postavio, i mi ih nikako ne smijemo preći.

Jednog dana dok je u Medini vladala tišina, u njenoj blizini se spremala bura. Ta bura je nosila ogromnu količinu pijeska sve dok horizont nije bio prekriven prašinom. Vjetar je nanosio ogromnu količinu žute prašine iz pješčane pustinje predgrađa Medine i potom je prosipao po njenim ulicama. Ljudi su mislili da je to snažna oluja, ali su ubrzo iz vrtloga prašine začuli zvukove velike karavane. Za nekoliko trenutaka je 700 teško natovarenih deva zakrčilo ulice Medine. Ljudi su počeli dozivati jedni druge da vide to i radovali su se opskrbi koju je možda ta karavana donijela sa sobom.

Aiša, r.a., čula je da dolazi karavana i pitala je: “Šta se to događa u Medini?” Odgovorili su joj da je to karavana Abdurrahmana ibn Avfa koja se vraća iz Sirije i nosi svoju robu. Aiša, r.a., je pitala: “Pa zar jedna karavana može napraviti ovakvu buku?” Na to su joj kazali da može id a karavana broji 700 deva.

Hazreti Aiša je klimnula glavom i pogledala u daljinu kao da dohvaća sjećanja na jedan hadis, pa je rekla da je čula kako je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Vidio sam Abdurrahmana ibn Avfa kako puzeći ulazi u Džennet.”

Kada su ibn Avfu neki od prijatelja prenijeli šta je kazala hazreti Aiša, on je brzo otišao do nje i rekao joj: “Zovem te da se uvjeriš da je ova karavana zajedno sa svim što ona sa sobom nosi darovana na putu Uzvišenog Allaha.” I zaista, sva roba koju je donijelo 700 deva podijeljeno je među stanovnicima Medine i okolnih mjesta. Bio je to veliki festival milostinje. Samo ovaj događaj predstavlja potpunu sliku života Abdurrahmana ibn Avfa, Poslanikovog ashaba. On je bio jako uspješan trgovac i bio je veoma bogat čovjek. Ali pored toga, on je bio veoma mudar vjernik koji nije dopuštao da njegov udio u dunjaluku uništi njegov udio u vjeri, niti je dopuštao da ga njegovo bogatstvo ostavi iza karavane imana ili džennetske nagrade.

Poznato je da je prilikom hidžre izvršeno bratimljenje među muslimanima, muhadžirima i ensarijama. Ibn Avf se pobratimio sa Sa’dom ibn Rebi’om. Sa’d je bio jedan od najbogatijih ljudi u Medini, imao je veliki imetak i 2 žene. On je prilikom bratimljenja ponudio da Abdurrahman ibn Avf uzme sebi jednu od žena, onu koja mu se više sviđa, i pola njegovog imetka. Abdurrahman mu se zahvalio na ponudi i zamolio Uzvišenog Allaha da Sa’du podari berićet u njegovim ženama i imetku. Odbio je ponudu i tražio da ga upute na pijacu, gdje je kupio neku robu pa je preprodao i zaradio nešto novca. Zatim je to ponavljao i tako postao jedan od najbogatijih ljudi svojim trudom. Koliko je bio uspješan u trgovini najbolje govori on sam: “Ja kada dignem jedan kamen pronađem pod njim srebro, a kada dignem drugi kamen nađem ispod njega zlato.” Ono zbog čega je bio uspješan u trgovini je činjenica da je uvijek zarađivao na halal način i strogo je izbjegavao, ne samo haram zaradu, nego i onu koja je bila imalo sumnjiva.

Ovako izgleda bogataš u islamu. Abdurrahman ibn Avf je primjer kakav treba musliman da bude. Vjera treba da nam bude uvijek na prvom mjestu. Iako je bio među najbogatijim, Abdurrahman ibn Avf je uvijek bio musliman praktičar. On je vladao svojim novcem i nije dopustio da novac vlada njime. Mi uvijek trebamo imati dunjaluk u svojim rukama, a nikada ne smijemo dopustiti da budemo u rukama dunjaluka, ne smijemo biti njegovi robovi.

Osluškujmo uvijek riječi Uzvišenog Allaha, tj. obećanje koje je On dao u Svojoj knjizi, Kur’anu: “One koji troše imetke svoje na Allahovu putu, a onda ono što potroše ne poprate prigovaranjem i uvredama, čeka nagrada u Gospodara njihova – ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati.” (El Bekare, 262)

الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّـهِ ثُمَّ لَا يُتْبِعُونَ مَا أَنفَقُوا مَنًّا وَلَا أَذًى ۙ لَّهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ

Molim Dragog Boga da učvrsti vjeru u našim srcima te da nam pomogne da nikada ne gubimo ahiret/vječnost zarad dunjaluka/prolaznosti, amin!

 

Pouke Poslanikove, a.s., predramazanske hutbe

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, čestite ashabe i sve istinske sljedbenike njegovog sunneta do Sudnjeg dana!

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet, na ahiret, noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga djelima, amin ja Rabbe-l-‘alemin!

Naučili smo da je prvi izvor vjere Kur’an, a nakon njega da je to Sunnet Muhammed, a.s. Zato danas kada se nalazimo na samom kraju mjeseca Ša’bana, a kada već polahko koračamo ka mjesecu Ramazanu najbolji savjet jeste onaj kojeg je Muhammed, s.a.v.s., kazao na ispraćaju mjeseca Ša’bana.

Zabilježeno je da je Allahov Poslanik na posljednjoj džumi u mjesecu ša'banu, poslije zahvale Allahu, održao sljedeću hutbu: "O ljudi, došao vam je mjesec Ramazan sa berićetom, rahmetom i magfiretom, mjesec koji je najberićetniji od svih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su časovi bolji od svih drugih časova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste određeni za one kojima će On počasti ukazati. Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vaš posao koji obavljate u ovom mjesecu bit će primljen kod Allaha, a dova uslišana. Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju (čitanju) Knjige koju vam je objavio.

Nesrećan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i imajte milosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze. Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema siročadima drugih i Allah će se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove milošću i prima dovu koja mu bude upućena. O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom. Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Allah kune Svojom veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće uplašiti džehennemskom vatrom...”

Predramazanska hutba koju je Poslanik, a.s., održao je aktualna uvijek. Savjeti Muhammed, a.s., se odnose i na nas. Pokušat ćemo izdvojiti te savjete i približiti ih, jer su ti savjeti upućeni i nama, ovdje i danas.

Na koji način treba vjernik provesti mjesec Ramazan otkriva nam Vjerovjesnik, s.a.v.s.

  • Vrijednost svakog trenutka u mjesecu Ramazanu je ogromna. Bilo da se radi o danu ili noći ili bilo kojem času ramazanskom, on posebnu vrijednost ima i vrijedniji je od drugih dana, noći ili časova vanramazanskih. Prvi savjet je jasan:

ISKORISTI SVAKI DAH,

SA TOBOM ĆE BIT’ ZADOVOLJAN ALLAH!

  • Svaki halal posao učinjen u Ramazanu bit će posebno vrednovan i kabul kod Allaha Dragog, čak nam se i obično disanje ubraja u veličanje Uzvišenog Allaha, a spavanje u ibadet. Drugi savjet glasi:

DJELA SAMO DOBRA RADI,

U KNJIGU DOBRA SEBE UGRADI!

  • Ramazan je mjesec dove, to je šehr kad nas Allah Sebi zove. Dova postača se ne odbija. Ona biva uslišana. Treći savjet kaže:

ALLAH NAS SEBI ZOVE,

ČINIMO MU STALNO DOVE!

  • Mjesec u kome je obajvljen Kur’an jeste Ramazan. Zato učimo Kur’an, iščitajimo prevod njegovih ajeta. Četvrti savjet ističe:

SA KUR’ANOM TI SE STALNO DRUŽI,

PA ĆE ALLAH PRAVI PUT DA PRUŽI!

  • Održajimo rodbinske veze, poštujmo starije, smilujmo se mlađima, poručuje nam Muhammed, s.a.v.s. Peti savjet poručuje:

KO RODBINSKE VEZE PAZI,

PRAVIM PUTEM TAJ GAZI;

POŠTUJ STARO SMILUJ SE MLADU

PA ĆEŠ BIT U DŽENNETSKOM HLADU!

  • U ovoj predramazanskoj hutbi voljeni Resulullah, a.s., kaže da nam je obaveza pomoći siromahe, a siročad obradovati, te da naše oči i uši trebamo čuvati od harama. Šesti savjet jeste:

NEKA TVOJE NOGE PRAVOM STAZOM KROČE,

TI OBRADUJ SIROČE,

TI POMOZI BRATE SIROMAHU,

NA BLAGODATIMA ZAHVALI SE ALLAHU;

NE GLEDAJ I NE SLUŠAJ ZLA NI GRAMA

ČUVAJ SEBE OD HARAMA!

Na kraju upućujem dovu Dragom Allahu da nas počasti da što više činimo hairli djela, da nam osnaži našu vjeru te da nam podari zdravlja da što lakše ispostimo Ramazan, amin! 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner