Fri09242021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Očuvanje naše imovine

Hutbe

Očuvanje naše imovine

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ عَلَيۡكُمۡ أَنفُسَكُمۡۖ لَا يَضُرُّكُم مَّن ضَلَّ إِذَا ٱهۡتَدَيۡتُمۡۚ إِلَى ٱللَّهِ مَرۡجِعُكُمۡ جَمِيعٗا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمۡ تَعۡمَلُونَ

„O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na pravom putu, neće vam nauditi onaj ko je zalutao! Allahu ćete se svi vratiti i On će vas obavjestiti o onome šta ste radili.“ (Maideh, 105)

Braćo i sestre u islamu:

Prije nešto više od pola godine mi smo slušali jedinstvenu hutbu na cijelom području Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, upućenu od strane Vakufske direkcije na temu:  Implementacija zakona o porezu na nepokretnosti i zakona o premjeru i katastru RS-a. Poruke koje smo tada čuli i primili su veoma važne za našu budućnost i životnu perspektivu, kao i poruke sa okruglog stola na istu temu, održanog nedavno u Banjaluci. Obzirom na značaj ove problematike i na možda nerazumijevanje same poruke odaslane ranije, muftijstvo mostarsko je odlučilo da još jedanput podsjeti sve muslimane svoga područja na neke važne činjenice, uz uvažavanje svih onih koji nastoje na pravi način objasniti i predstaviti ovu problematiku našim građanima, počev od vladina, ali i nevladina sektora. Naše muftijstvo se jednim značajnim dijelom  nalazi i u manjem BH entitetu i veliki broj naših džematlija posjeduje imovinu na tom području, a manji broj i živi. Pošto islamska zajednica ima mandat i obavezu da se bavi svim pitanjima vezanim za život i opstanak svojih članova, otuda smatramo da govoriti o implementaciji ovih zakona jeste jednako važno, kao što govorimo i o moralu, poštenju, ibadetima, smrti i svim drugim temama. Zemlja je nešto čemu Kur'ani kerim posvećuje mnogo pažnje, često je pominje, kao najvažniji resurs za opstanak čovjeka i njegovo stanište, tako isto i kao imetak i bit samog čovjeka.

Braćo i sestre, mi smo stvoreni od zemlje.

وَلَقَدۡ خَلَقۡنَا ٱلۡإِنسَٰنَ مِن سُلَٰلَةٖ مِّن طِينٖ

„Mi čovjeka od biti zemlje stvaramo.“ (Mu'minun, 12)

Mi svi volimo sebe i čuvamo svoje tijelo od hladnoće, vreline, raznih bolesti itd. Dakle mi čuvamo ovaj komad zemlje koji nosi naše ime, ali trebamo biti svjesni da moramo čuvati zemlju u cjelosti: i kao izvor svoje nafake, i kao svoje stanište i kao imetak i kao nasljeđe od svojih predaka. Sve je ovo uzajamno povezano.

Za nas kao narod od jako velike važnosti je da zemlju čuvamo kao imetak i nasljeđe od svojih predaka.  Naslijedili smo mnogo: livada, pašnjaka, voćnjaka, njiva oranica, parcela obraslih šumom itd. od svojih očeva, a oni opet od svojih očeva, a ovi od svojih očeva i tako mnogo generacija unatrag. Zamislimo, kad bude okupljanje na Sudnjem danu, sve generacija do generacije i kad se nađemo iza svojih predaka koji su nam ostavili imanja u nasljeđe, šta im kazati i kako im odgovoriti, da nismo očuvali ono što samo naslijedili!? Smijemo li biti toliko nemarni da svojim potomcima ne predamo ono što smo naslijedili od predaka u materijalnom smislu.  

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَلۡتَنظُرۡ نَفۡسٞ مَّا قَدَّمَتۡ لِغَدٖۖ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۚ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرُۢ بِمَا تَعۡمَلُونَ

 „O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte, jer On dobro zna šta radite...“ (Hašr, 18) A na drugom mjestu Allah dž.š. nam poručuje:„O vjernici, brinite se o sebi...“(Maide, 105.)

Šta to mi pripremamo za dunjalučko sutra, kako se brinemo o sebi i svome potomstvu, ako neozbiljno shvatimo zakonska rješenja koja je usvojila Skupština manjeg BH entiteta, a vezana su za grunt, ako svoja imanja predamo onima kojima to ne pripada. Agresijom na našu zemlju i naš narod, agresori nisu postigli svoj potpuni cilj, ispriječila se naša Armija tokom rata, a naravno i nakon Dejtona, knjige koje svjedoče da su Bošnjaci i drugi muslimani gruntovno vlasnici velikog dijela BiH. Oni koji dobro pravno razumiju pomenute zakone kažu da je cilj njihova donošenja da se Bošnjačko stanovništvo što više razvlasti, da im se što više zemlje i grunta oduzme  „zakonskim putem“ i da malo po malo ostanemo bez svoje zemlje. A biti bez zemlje znači ne imati nikakva prava i morati seliti negdje drugdje. Aneks 7 dejtonskog sporazuma nije uspio, jer su tamošnje vlasti učinile sve da se protjerani ne vrate. Kako bi zaokružili etnički čistu teritoriju ad hoc su usvojili Zakon o premjeru i katastru RS, za kojeg stručnjaci iz te oblasti kažu da je kopija istog zakona iz R Srbije. U slučaju da navedeni zakon ne poluči projicirane rezultate, od 2012. godine je u primjeni novi zakon,  Zakon o porezu na nepokretnosti RS-a, koji mora rezultirati etnički očišćenim područjem pola države. Time bi Bošnjaci izgubili još jedan svoj dio teritorije na Balkanu, a kao najbrojniji narod u BiH bili bismo satjerani na 20% teritorije gdje bi živjelo preko 50% stanovništva države, pa bi to bila neka vrsta druge Gaze. U takvim okolnostima bi bilo teško biološki očuvati i narod i vjeru i državu.

Naravno da postoji historijska škola za ovakve postupke i oprobani recept. To je bilo prilikom izgona muslimana iz beogradskog pašaluka u 19.stoljeću, ali i ne samo tada. Podaci iz tog vremena su stravični, a i tada su oni  to sve „ozakonili“, kao i sada. Poslušajmo dio jednog zapisa o tim događajima! „Izgonom muslimana iz Beogradskog pašaluka ostalo je, bolje rečeno oduzeto je 5 miliona hektara obradive zemlje koja je podijeljena doseljenim Srbima, zatim 100.000 građevinskih objekata (kuća zanatskih radnji i slično). Uništeno je, porušeno je 600 vjerskih objekata i opljačkano oko 300.000 grla stoke, itd. Mnogi strani izvještači pisali su “da je malo koji narod u svijetu imao tako tragičnu sudbinu kao muslimani Srbije. Oni su poput Hazara, nestali sa cjelokupnom baštinom, sa svim onim što su imali, kao da nikad nisu ni postojali.("PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830-1867. GODINE") Jedan dokument iz kasnijeg vremena nam svjedoči istu stvar. Ivo Andrić 23. avgusta 1938. u svojstvu ministra pomoćnika za vanjske poslove cirkularnim pismom o „iseljavanju muslimana iz Južne Srbije“ obavještava iz Beograda jugoslovensku ambasadu u Londonu:  „...Socijalni razlozi nam naročito nalažu da se što pre ostvari plan o iseljavanju turskog življa. Iseljavanjem Turaka oslobodile bi se velike površine ziratnog zemljišta na kome bi se mogao smestiti veliki broj naših sunarodnika iz pasivnih krajeva države (Crna Gora, Dalmacija, Hercegovina, Lika)" (I. Andrić, Diplomatski spisi, Beograd 1992,193-194.)

Braćo i sestre, situacija je teška ali nije bezizlazna. Uvijek može biti teže i gore. Mi moramo imati historijsko pamćenje, jer nas naš poslanik uči da ne smijemo dozvoliti da nas dva puta ujede zmija iz iste rupe.(Buharija i Muslim)  

Imajući na umu ranije pomenute kur'anske poruke, poslušajmo i ovu.

وَءَاتُواْ ٱلۡيَتَٰمَىٰٓ أَمۡوَٰلَهُمۡۖ وَلَا تَتَبَدَّلُواْ ٱلۡخَبِيثَ بِٱلطَّيِّبِۖ وَلَا تَأۡكُلُوٓاْ أَمۡوَٰلَهُمۡ إِلَىٰٓ أَمۡوَٰلِكُمۡۚ إِنَّهُۥ كَانَ حُوبٗا كَبِيرٗا

„I siročadi imanja njihova uručite, hrđavo za dobro ne podmećite i imetke njihove s imecima vašim ne trošite – to bi, zaista, bio vrlo veliki grijeh.“(Nisa' ,2)  Naime mnogi naši sinovi i očevi su žrtvovali svoje živote tokom agresije i njihova djeca i porodice su ostale nezaštićene, kao i njihovi imeci. Obaveza nas živih je da toj djeci predamo imetke njihovih očeva. Zbog toga je dužnost svih vladinih institucija i ustanova, ali i nevladinih da stanu u odbranu prava na očuvanje imovine nezaštićenih i ucviljenih porodica, jer pojedinci to neće moći sami iznijeti. Ovdje se mora također pomenuti i vakufska imovina, koja se tamo nalazi, čija vrijednost nije nikako zanemariva, a koja također ima isti status kao i privatna. 

Čuvanje imetka je obaveza koja se nalazi pri vrhu ljestvice intencija i ciljeva šerijata, koji je uspostavio pravila za sticanje i investiranje imetka, a zabranio sve što vodi njegovom uništenju. Islam određuje mjesto imetku muslimana, koje je naporedo sa vjerom, porodicom, razumom i životom.

Olahko shvatati ove donesene zakone u RS i ne pristupiti zaštiti svoga imetka i prepustiti ga onome kome ne pripada, jeste rasipništvo, a Kur'ani kerim kaže: „... ne rasipaj mnogo,  jer su rasipnici  braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.“(Isra', 26,27)

Braćo i sestre, mi koji smo tu u BiH, otiđimo u opštinske urede na čijem području posjedujemo nekretnine i utvrdimo činjenično stanje! Ukoliko nismo izvršili prijenos vlasništva i podjelu imovine generacijski unatrag, a puno je takvih slučajeva, okupimo rodbinu i zakonske nasljednike i izvršimo podjelu imovine, dok to drugi nisu izvršili i podijelili je onima kojima to ne pripada. Obavijestimo rodbinu i prijatelje koji su raseljeni diljem svijeta da se aktivno uključe i daju svoj doprinos u očuvanju imovine. Pozivamo pravne, ekonomske i privredne eksperte da zajedno sa Vakufskom direkcijom I Z urade analizu postojećeg stanja privatnog vlasništva i vakufa. Nakon toga bi se po potrebi trebao ustanoviti Fond koji bi po tačno utvrđenim kriterijima rješavao problematiku Bošnjačke imovine, posebno tamo gdje više nema živih vlasnika.  Ovim putem pozivamo i obavezujemo sve naše političke predstavnike da pristupe sistemskim aktivnostima na izmjeni zakonske regulative koja ne priznaje i ne prepoznaje institut vakufa. Time bi se olakšalo uvakufljenje nove imovine, kao jedno od rješenja ovog problema, a sa druge strane bila bi izvršena zaštita već postojeće vakufske imovine. Islamska zajednica sa svim svojim institucijama, ustanovama i ljudskim potencijalima stoji na raspolaganju svima koji žele učestvovati u pozitivnom rješavanju ovog pitanja i jasno kaže da je najbolji način zaštite imovine povratak na svoja ognjišta i obrađivanje i kultivisanje svoje imovine.

I na kraju pominjemo slučaj pravednog halife Omer ibn Hataba, koji je pomagao ljudima u obradi zemljišta. Jednom je rekao Huzejmi ibn Sabitu: „Zašto ne siješ svoju zemlju? Huzejme odgovori: Ja sam star čovjek, možda umrem sutra.“Omer mu reče:“Preporučujem ti da siješ svoju zemlju.“Onda je Huzejme ustao pa su obojica skupa sadili sadnice na njegovom imanju.“

Molimo Allaha dž.š. da nas učini istinskim sljedbenicima Muhammeda a.s., pravim baštinicima ispravne tradicije naših predaka i da nam pomogne da čuvamo i očuvamo svoju vjeru, porodicu, imetak, razum i živote na ovim prostorima. Amin!!!

Muftijstvo mostarsko

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner