Sat09252021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Poslanikova predramazanska hutba

Hutbe

Poslanikova predramazanska hutba

Zabilježeno je da je Allahov Poslanik na posljednjoj džumi u mjesecu ša'banu, poslije zahvale Allahu, održao sljedeću hutbu: "O ljudi, došao vam je mjesec ramazan sa berićetom, rahmetom i magfiretom, mjesec koji je najberićetniji od svih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su časovi bolji od svih drugih časova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste određeni za one kojima će On počasti ukazati. Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vaš posao koji obavljate u ovom mjesecu biće Primljen kod Allaha, a dova uslišena. Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju (čitanju) Knjige koju vam je objavio.

Nesrećan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i imajte milosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze. Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema siročadima drugih i Allah će se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove milošću i prima dovu koja mu bude upućena. O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom. Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Allah kune svojom veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće uplašiti džehennemskom vatrom na Dan kad će se svi ljudi dići pred Gospodarem svjetova.

IZBOR POSLANIKOVIH HUTBI, priredio dr. Jusuf Ramić, Izdavač: El-Kalem, Sarajevo, 2001. god

(Hutbu bilježi Širazi u djelu Kelimetu-r-Resuli (str.362), hutba je zabilježena i u časopisu Medželletu-r-Rabita, maj 1988.)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner