Sat09252021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Mersed ef. Šabanović

Hutbe

GOSPODARU NAŠ, OČISTI SRCA NAŠA

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, neka je salavat i selam na poslanika Muhameda, sallallahu 'alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

Hvala Uzvišenom Allahu što je učinio da i ove godine dočekamo mjesec ramazan. Ramazan je najodabraniji mjesec kod Allaha, mjesec neizmjernih blagodati. U ramazanu se otvaraju vrata svakog hajra i bereketa. Ramazan je mjesec bogat različitim ibadetima i vrijednim nagradama. Post je jedan od najvrijednijih ibadeta i pokornost koja se mnogo cijeni.

Prenosi se od Ebu-Hurejre, radijallahu 'anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: Allah kaže: Svaki posao pripada čovjeku osim posta. Post je Moj i ja za njega posebno nagrađujem. Post je zaštita. Kada neko od vas bude postio, neka ostavi spolno općenje i neka ne galami, a ako ga neko bude psovao ili se htio s njim tući, neka kaže: ''Ja sam postač!'' Tako mi O noga u Čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača bolji je kod Allaha od mirisa mošusa. Postač ima dva veselja kojima se raduje: veseli se kada iftari i veselit će se svome postu kada bude susreo svoga Gospodara. (Buharija i Muslim)

 

Read more...

MLADIĆU, UPOZNAJ SVOGA POSLANIKA, S.A.V.S.

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova! Neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu, njegove plemenite ashabe kao i sve njegove sljedbenike do Sudnjeg dana. 

 Zaista najbolje provedeno vrijeme, i iskorišteni sati su u izučavanju Poslanikovog života. Dok čitaš Poslanikov životopis imaš osjećaj da si dio tog vremena. Nemoguće je spoznati vjeru Islam bez upoznavanja Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem. Zaista je njegov život ispravan i siguran putokaz koji vodi ljude uspjehu i sreći. Njegova uloga je bila da prenese vjeru od Uzvišenog Allaha, da nam je objasni i svojim djelima pokaže kako da živimo islam.

Read more...

HIDŽRET – PUT KA USPJEHU

HIDŽRET – PUT KA USPJEHU

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, neka je salavat i selam na poslanika Muhameda, sallallahu 'alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe  i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjega dana.

Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem, je učinio hidžret iz Mekke u Medinu. Mekka je grad u Saudijskoj Arabiji. U Mekki je Ibrahim, a.s., sa svojim sinom Ismailom, a.s., napravio prvi hram za muslimane, tj. Allahovu, subhanehu ve te’ala, kuću - Kabu. Kaba je kibla (mjesto okretanja u molitvi) svih muslimana. Mekka je grad u kome je rođen  Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem. Svoje rodno mjesto nikada ne bi napustio da nije morao.

Read more...

Hutba: NOVA GODINA - NOVA SREĆA?

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova! Neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu, njegove plemenite ashabe kao i sve njegove sljedbenike do Sudnjeg dana. Vjerovanje u Sudnji dan, njegove predznake i polaganje računa je sastavni dio vjere Islama.

Allah, subhanehu ve te'ala, kaže: ''...One koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili, doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati.'' (El-Bekare, 62)

Međutim, čovjek  zbog zauzetosti  dunjalokom često zaboravi na Sudnji dan, pa je Allah, subhanehu ve te'ala, odredio da se pojave predznaci Sudnjeg dana koji ukazuju na njegovu istinitost i sigurni dolazak.

Read more...

LIJEK DUŠE MOJE

LIJEK DUŠE MOJE

Hvala Allahu, subhanehu ve te'ala, koji pruža svoju ruku danju da bi oprostio onome koji griješi noću, i pruža svoju ruku noću da bi oprostio onome koji griješi danju. Neka je salavat i selam na poslanika Muhameda, sallallahu 'alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjega dana.

 

Gospodaru moj, zaista težina mojih grijeha se uvečala, al' znam da je Tvoj oprost veči. Ako ima pravo da Te moli samo dobročinitelj, pa kod koga će zločasti i griješnik tražiti utočište?

Nema meni posredika kod Tebe, osim zadovoljstvo Tvoje, Tvoj lijepi oprost, i to što sam samo tebi predan.

 

Lijek koji efikasno djeluje za liječenje svih grijeha, brige, boli i tuge. Za svakoga ko osjeća bol zbog grijeha, svakome ko se guši u grijesima, svakome koga zadese musibeti i nedaće… Za svakoga ko osjeća brigu i žalost, onaj kome je Zemlja postala tijesna, i svakome ko osjeća tjeskobu u prsima.. Svakome ko traga za istinskom srećom, i ne može da je pronađe, svakome čija se nafaka umanjila, svakome ko želi potomstvo, a Allah ga još nije opskrbio, svakom bolesniku koji pati godinama, ima nade, ima lijeka za sve ovo.. zaista je to lijek od grijeha.

 

Read more...

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner