Mon11232020

Last updateTue, 17 Nov 2020 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Adis ef. Hebibović Šta je nama Kur'an

Šta je nama Kur'an

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in.

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i čestite ashabe, kao i na sve sljedbenike Poslanikovog puta/Sunneta do Sudnjeg dana.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob i Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet/na ahiret noseći šehadet u našim srcima i potvrđujući ga našim djelima, amin!

Danas ćemo, ako Bog da, govoriti o temi “Šta je nama Kur’an?”

Svi smo mi muslimani. Svi vjerujemo da je Kur’an Allahova objava. Znamo da je naša vjera nezamisliva bez Kur’ana. Uzvišeni Allah nam je na samom početku Kur’ana, u “Elif-Lam-Mim,” svima nama dobro znanom ajetu rekao: فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ “U njemu (Kur’anu) je uputa svima onima koji su Allaha svjesni” (El-Bekare, 2).

Islam je vjera koja je vezana za djelo. Ono što kažemo djelom moramo posvjedočiti. Na mnogo mjesta u Kur’anu se, na različite načine, u istom ajetu govori o “onima koji vjeruju i dobra djela čine!” U većinu muslimanskih kuća kada uđemo, između ostalog možemo primijetiti da postoji Kur’an. Često je i umotan u peškir ili neku krpu. To je jako lijepo jer nam govori o našem odnosu prema njemu. On, Kur’an, je više od knjige. Međutim, obično nam služi kao ukras. Na njemu se i prašina nataloži. Uzme se samo onda kada detaljno čistimo ili krečimo. A vjernik takav luksuz sebi ne dopušta. Koliko se mi, draga braćo, družimo s Kur’anom?

Koliko nas se potrudilo da nauči arapsko pismo? Ili, koliko često čitamo njegov prevod?

Kur’an, a to mu i samo ime govori, je Knjiga koja se uči. On je Knjiga koja se čita. Vjernik je osoba koja stalno ide naprijed. Onaj ko zna harfove treba redovno da uči Kur’an, da nauči neki odlomak, suru. Onaj ko ne zna harfove, treba se potruditi da to promijeni i savlada ih. Ako ne znamo harfove barem čitajmo kur’anski prevod. Danas je vrijeme kada smo se otuđili jedni od drugih. Danas upadamo u razne krize. Pravi razlog je što smo se otuđili od Kur’ana. Udaljili smo se od Izvora. Daleko smo od upute. Na nama je da to ispravimo! Naša vjernička obaveza je da se s Kur’anom družimo. Napravimo sebi raspored, plan. U svakom danu postoji trenutak kada smo slobodni. Taj kapital iskoristimo za Kur’an. Zažaliti nećemo, a sigurno ćemo puno dobiti. Naime, jedan od alima/učenjaka je držao predavanje u udruženju za gluhonijeme osobe uz pomoć znakovnog prevodioca.

Nakon nekoliko ajeta koje je proučio tokom predavanja, dobar broj njih je počeo da PLAČE a ostalima su oči bile crvene. To je Kur'an i Njegova veličina. Allahu nije ništa slično, tako ni Njegovom Govoru nije ništa slično. Iz ovog primjera, najbolje razumijemo kur'anski ajet:

لوْ أَنزَلْنَا هَـٰذَا الْقُرْآنَ عَلَىٰ جَبَلٍ لَّرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْيَةِ اللَّـهِ ۚ وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

"Da ovaj Kur’an kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allahom raspalo. Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili.” (El-Hašr, 21).

Draga braćo. Ne dopustimo da nam Kur’an bude samo ukras koji krasi naše police. Spustimo Plemeniti Kur’an sa njih. Sa Kur’anom ukrasimo naše živote. Napojimo naše duše sa tog nepresušnog Izvora. Kao krunu svih objava, Allah dž.š. je objavio Kur'an, Knjigu upute. Knjigu koja se ne može uporediti ni sa jednom drugom knjigom. Oduvijek su nam učielji u školi govorili da je ¨knjiga najbolji prijatelj¨ ali zamislimo kakav nam je tek prijatelj Allahova Knjiga. Knjiga koju kada god otvorimo u njoj nađemo odgovore na svako pitanje i rješenje za svako stanje u kojem se nalazimo. Naš Gospodar nas poznaje mnogo bolje nego što mi sebe poznajemo. Zna prirodu čovjeka i njegove slabosti. U Knjizi koju je objavio opisao je najbolje čovjeka kao biće sa mnogo negativnih svojstava. Štaviše, čovjek u Kur'anu niti na jednom mjestu nije spomenut po pozitivnom svojstvu, osim vjernika. Onih koji slijede uputu, onih koji slijede Kur'an. Allah dž.š. u Kur'anu kaže: ¨Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju - neće zalutati i neće nesrećan biti. A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje - taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepa oživjeti.¨ (Ta-Ha, 123-124).

Molimo Allaha Dragog da nam druženje s Kur’anom omili, da slijedimo Njegovu uputu i da uvijek budemo na Pravom putu, amin!