Fri12032021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Ramazanske teme Izostavljanje posta radi uzimanja lijekova

Izostavljanje posta radi uzimanja lijekova

Pitanje:
Esselamu alejkum!
Moje pitanje je vezano za Ramazanski post pa bih vas zamolila da mi na njega odgovorite. Moja majka ima rijetko oboljenje krvi nepoznatog uzroka i prije nekoliko dana joj je uključen jedan lijek koji je citostatik i koji pije redovno svaki dan. Taj lijek "ubija" i bolesne i zdrave stanice u organizmu te su zbog toga potrebne velike mjere opreza u vidu jačanja imuniteta i uzimanja jako velike količine tekučine u toku dana da bi se taj lijek što brže izlučio iz organizma i ostavio što manje posljedica. Kako nam se inšAllah bliži mjesec Ramazan, moja majka razmišlja kako da uskladi post sa ovakvom terapijom i da li je dužna postiti? Inače posti od malih nogu i sve ovo joj teško pada tako da bi nam Vaš odgovor u vezi ovog pitanja mnogo pomogao!


Odgovor:
Esselamu alejkum!
Budući da je Vaša majka bolesna i pod terapijom, ona može da ne posti tokom ramazana, radi uzimanja lijekova, a propuštene dane, ako joj to zdravstvene prilike dozvole, treba napostiti. "A ko bude bolestan, ili na putu, neka naposti isti broj dana" - kaže Uzvišeni u Kur'anu. Ako ne bude u mogćnosti napostiti propuštene dane, neka plati
fidju, tj. za svaki propušteni dan ramazanskog posta treba nahraniti po jednog siromaha (otprilike po 10 KM). Ako ni to nije u stanju, zbog siromaštva, oslobođena je obaveze. Allah je milostiv i prašta. Neka joj pomogne da se izliječi.

Pogledajte i druga pitanja i dogovore vezana za post i mjesec ramazan - kompletna knjiga u pdf formatu