Sat09252021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Ramazanske teme DOBRO NAM DOŠAO VELIKI GOSTU

DOBRO NAM DOŠAO VELIKI GOSTU

Uprvo vrijeme islama, postjebio propisan potridana,usva­kommjesecu, dabisetaj propispotomderogiraloizamije­niopostommjesecaramazana.

RekaojeMuazibnMes'ud, radijallahu anhu: "Ovajpostbioje šerijatskiodređenjoš odvremenaNuha, alejhis-selam, svedoktoAllah, dželle še'nuhu, nijedokinuoizamijeniogapostommjesecaramazana. Biloimjepropisano: “Kadanekoklanjavečernjinamaziodenaspavanje, zabranjenisumuhrana, pićei žene,doistogvremena narednog dana."

Slijedeći ajet Sure El-Bekare govori o tome da je u mjesecu ramazanu započela objava Kur'ana, a zatim Allah, dželle še'nuhu, ponovo naređuje post, te da oni koji su bolesni ili na putu naposte propuštene dane. Ajet završava riječima da Allah, subhanehu we te'ala, vjernicima želi olakšati, a ne otežati...

Nakonovatriajeta u kojima se govori o propisima posta, u 186. ajetu se govori o primanju dove onoga koji se obrati Allahu, dželle še'nuhu, da bi već u slijedećem ajetu ponovo govorio o propisima vezanim za post.

Prenosi Selman,radijallahu anhu:"Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem,namseobrationakrajumjeseca ša'bana, rekavši:"Ljudi, dolazivamveliki,mubarekmjesec. Unjemujenoć vrijednijaodhiljadumjeseci. Allah, dželle še'nuhu, jeutommjesecustrogonarediopost, anoćninamaz (teraviju) jeučinio  dobrovoljnim. KoseAllahu, dželle še'nuhu, unjemupribližikakvimdobročinstvom, kaodajeobaviofarzunekomdrugommjesecu. Koobavifarzunjemu, kaodajeobaviosedamdesetfarzovaunekomdrugommjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, biće mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobiće i nagradu postača bez umanjenja nagrade postaču." Tada ashabi rekoše: "Poslaniče! Nismo svi u mogućnosti nahraniti postača!?" Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, reče: "Ta nagrada pripada i onome kod koga se postač omrsi hurmom, gutljajem vode ili gutljajem mlijeka! To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj oslobađanje od vatre. Ko olakša svome potčinjenom u tom mjesecu, Allah, dželle še’nuhu, će mu oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. Nastojte u ovom mjesecu činiti četiri stvari; dvije sa kojima ćete steći Allahovo, dželle še’nuhu, zadovoljstvo i dvije koje su vam neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo, dželle še’nuhu, zadovoljstvo su: šehadet (svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha, dželle še’nuhu,) i da od Njega tražite oprost! Dvije druge stvari koje su vam neophodne jesu: da Allaha, dželle še’nuhu, molite za Džennet i tražite zaštitu od vatre! Ko napoji postača, Allah, dželle še’nuhu, će ga napojiti sa moga izvora, tako da nakon toga neće ožedniti i kao takav će ući u Džennet!"(Ibn Huzejme)

Braćo i sestre, da li i mi spremno dočekujemo ovogodišnji ramazan, sa ciljem da se u njemu približimo našem Gospodaru i zaslužimo Njegovu milost? Da li će se i kod nas iftariti postači: siromasi, rodbina i komšije ili će naši iftari biti poslovne večere, za ugledne i uticajne pojedince? Da li ćemo u ramazanu obavljati farzove kako treba, hoćemo li čuvati džemat i hoćemo li se potpuno očistiti, duhovno i tjelesno?!

Braćo i sestre, iskreno u ime Allaha, dželle še'nuhu, postimo mubarek mjesec ramazan, molimo Uzvišenog Gospodara za pomoć ugroženim i obespravljenim muslimanima i svim ugroženim ljudima, čuvajmo se u  ramazanu svih grijeha, pomozimo siromahe, nahranimo postače, dajmo sadekatu-l-fitr, očistimo imetke kroz Zekat, učimo, podučavajmo i slušajmo Kur'an, natječimo se u činjenju dobrih djela, tragajmo u posljednjoj trećini ramazana za Noću Kadra, koja je vrijednija od hiljadu mjeseci i nadajmo se Allahovoj, dželle še'nuhu, milosti!!!

Gospodaru, podari skoru pobjedu svim ugroženim i obespravljenim muslimanima, neiskušavajnassaonim štone možemopodnijeti, učini nas od onih koji se iskreno kaju za učinjene grijehe,pomozi nam da sa lahkoćom postimo mubarek ramazan i u njemu postignemo mnogobrojne berekete,smiluj se našim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli iskru islama, uputi našu djecu i učini ih radostima naših očiju i srca i predvodnicima ummeta, budinammilostivnaSudnjemdanuipočastinasuDžennetu, društvomposlanika, iskrenih, šehidaidobrihljudi!

وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!